Dessert Palembang
Resepi :
Pisang Goreng:
Pisang nangka/ mas (lebih sedap pisang nangka sebab ada rase masam2 manes)
minyak sapi
cara membuat:
1. Goreng pisang menggunakan minyak sapi sehingga kuning keemasan. Tapi my hubby saye slaloo goreng sampai agak2 hitam2 sedikit. sedap jugak.....=)
2. Letak tepi dan biar sehingga sejuk.
Untuk kuah:
1 Tin susu cair
1/2 tin Air
2 biji telur
4tbs gula
vanilla essence
Cara Membuat kuah:
1. Kacau telur dan gula sehingga hancur dan sebati.
2. Tuang susu cair kedalam larutan gula dan telur
3. Letak diatas dapur dengan menggunakan api yang sederhana.
4. Pastikan sentiasa dikacau kerana susu dan telur mudah berketul.
5.Apabila susu suam2, matikan api dan masukkan sedikit essen vanilla dan kacau rata. Mak mertua saye kate kalau masuk vanilla awal2 nnti bau die cpt hlg.........so sy ikut je la.......and lastly masukkan pisang yang telah sejuk tadi.
6. Boleh dimakan sejuk ataupun panas. sekiranya dimasukan kedalam peti sejuk pn sedap....sebab kuah tu akan jadi seperti ais krim vanilla.....nyummy...ini adlah salah satu dessert arab.....kerana hubby saya adalah keturunan arab.....hehhehehe...masyallah...